In de uitgestrekte jungle van het Amazonegebied leven nog indianenstammen in primitieve omstandigheden ver van de bewoonde wereld. Ze leven van wat de natuur hen geeft en trekken als nomaden naar plaatsen waar ze voedsel kunnen vinden. Financiële zorgen en tijdsdruk kennen ze niet, lezen en schrijven hebben ze nooit geleerd.
Maar ook de Naam van de Zaligmaker is hen onbekend, de boodschap van Gods vergevende liefde voor zondaren is hen nooit gebracht.
Aan deze mensen wil stichting De Lichtkring een stem geven!
De eerste christenindianen
Pas na de 2e Wereldoorlog zijn de eerste zendelingen in het leefgebied van de indianenstammen in de Zuid-Amerikaanse jungle gekomen. Ondanks de enorme tegenstand van de inheemsen zelf en ook van de overheid die geen zendingswerkers bij de indianen wil toelaten, zijn er in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw christelijke gemeenten in de jungle ontstaan. Gods genade veranderde de harten van de junglebewoners. De liefde van Christus was sterker dan hun angst voor de geestenwereld.
Één van de eerste indianen die in deze periode Christen werd, was hoofdman Elka van het Waiwai volk. Zijn voorbeeld en getuigenis waren van grote invloed, niet alleen voor de mensen van zijn eigen stam, maar ook voor andere stammen in de wijde omgeving. Zij wilden hun leven niet langer laten leiden door de invloed van toverdokters, maar luisteren naar het Woord van God.
Lees het verhaal van Elka in het boek De Indiaan met de Brief geschreven door M.A. Mijnders - van Woerden
Christenindianen geven het Woord door
Deze christenindianen zijn het die nu verder naar het zuiden willen trekken om de in de jungle rondtrekkende indianenstammen de boodschap van de gekomen Zaligmaker te brengen.
Één van deze stammen is de wrede Lange Pijl stam. Hun angst voor blanken zorgde voor grote weerstand tegen buitenlandse zendelingen. Het Braziliaanse overheidsbeleid is er sterk op gericht om de oorspronkelijke cultuur van de inheemsen te bewaren, zodoende krijgen zendelingen geen toestemming om het gebied in te gaan. Gelukkig kunnen indianen zelf wel door dit gebied trekken en zo brachten de Waiwai als eersten de blijde boodschap aan de Lange Pijl stam.
Steeds meer inheemsen krijgen de mogelijkheid om verder te leren in de stad. Zo volgde een Waiwai indiaan de opleiding Theologie en Bijbelvertaalwerk bij ALEM, een partnerorganisatie van Wycliffe Bijbelvertalers. Hij is nu door ALEM als zendeling uitgezonden naar de Lange Pijl stam. In 2020, kort voor de coronapandemie uitbrak, is hij bij het Lange Pijl volk geweest. Deze keer stonden de indianen open voor de woorden uit de Bijbel die deze Waiwai zendeling in hun eigen taal kon doorgeven. Vooral de vraag: "Wie is Jezus?", hield de mensen bezig. "Wanneer kom je terug om ons meer over Hem te vertellen?", vroegen ze toen hij door de corona-uitbraak eerder dan gepland moest vertrekken.
Het is zijn gebed dat hij in 2021 weer terug kan gaan om nog meer uit de Bijbel te vertellen!
De Indiaan met de Brief
Door zegen van zendingswerk onder de Waiwai indianen, zijn Elka en zijn vriend Kirifaka discipelen van de Heere Jezus geworden. In het boek 'De Indiaan met de Brief' beschrijft mevrouw M.A. Mijnders-van Woerden het bijzondere levensverhaal van deze Elka, hoofdman (chief) van de Waiwai indianenstam, die zij persoonlijk heeft ontmoet. Elka, eens een heidense toverdokter, die een levend contact met de duistere geestenwereld onderhield en onder andere verslaafd was aan drugs, is een volgeling van de Heere Jezus geworden. Het is een zuiver historisch boek over zijn cultuur en leven in het oerwoud. Een zendingsgeschiedenis die wereldwijd bekend is geworden en aandacht vraagt.
Elka en zijn vriend hebben in het oerwoud een christengemeente gesticht, die nu nog bestaat. Er wordt met zegen aan veel indianen Bijbels onderwijs gegeven. Zij hebben Mw. Mijnders gevraagd mee te werken om ook bij andere indianenstammen in het Amazoneregenwoud Gods Woord, het Evangelie bekend te maken. De auteur van het boek voelde de opdracht en aanwijzing van de Heere om daar actief mee aan de slag te gaan.
De Waiwai Chief, het stamhoofd Elka (links) met zijn zoon Kuranow, in speciale feesttooi.